Aramıza Hoşgeldiniz!

Biyoloji Gazetesi' nden merhaba!

Uzun soluklu çalışmanın birikimini, siz değerli takipçilerimize sunmak adına; bu blogu kurmayı bir borç bildik. Umarız ki bu blog, biyoloji bilimine gönül vermiş ve biyoloji bilimini bir hayat tarzı olarak benimsemiş herkese faydalı olur.

Uçsuz bucaksız, engin bir okyanus olan biyoloji biliminde iğne ucu kadar denilebilecek bilgi, belge ve döküman birikimimizi sunmaya gayret edeceğiz.

Hep birlikte, bilimin ışığında çok daha aydınlık yarınlara yelken açmak dileğiyle...

Menü

8 Eylül 2011 Perşembe

Sigara içmek, DNA' yı 15 dakika içinde etkileyebiliyor!


İşte sigarayı bırakmak için bir başka neden:

Düzenli içicilerin vücudunda, sigarayı içlerine çektikten sadece dakikalar sonra; kanserle bağlantılı genetik hasara sebep olan kimyasallar üretilmeye başlanıyor.

Tütün dumanının içindeki polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAH), akciğer kanserinin temel zanlılarından biri. PAH, vücutta DNA’ yla etkileşen metabolitler oluşturarak, tümör oluşumuna sebep olabilecek mutasyonları meydana getiriyor.

Minneapolis’ teki Minnesota Üniversitesi’nden Stephen Hecht ve meslektaşlarının, düzenli sigara kullanıcısı on iki gönüllü ile yürüttüğü deney; yapısına, kanserojen olmayan fakat PAH gibi DNA’ ya bağlanabilen fenantren eklenmiş sigaralar ile gerçekleştirilmiş.

Gönüllülerden; sigara içmeden önce, sigara içerken ve sigara içtikten sonra alınan kan örneklerinde fenantren metabolitlerinin konsantrasyonunu ölçen Hecht ve ekibi, bu metabolitlerin vücutta ne kadar hızlı oluştuğu sorusuna yanıt arıyor.

Bulunan sonuçlara göre metabolit konsantrasyonu, ilk nefesten yaklaşık 15-30 dakika sonrasında zirve yapıyor. Bu sonuç, sigaranın; dakikalar içerisinde genleri etkilemeye başlayabileceğini işaret etmekte.

Kaynak: New Scientist

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederiz!